marți, 27 octombrie 2015

Cele zece porunci

Dumnezeu ţi-a dat anumite responsabilități față de părinții tăi. Găsește le pe acestea citind următoarele texte din Sfânta Scriptură:
"Ascultați, fiilor, învățătura tatălui și luați aminte să cunoașteți buna chibzuială" (Cartea Pilde cap 4, versetul 1)

"Ascultă, fiul meu, învățătura tatălui tău și nu lepăda îndrumările maicii tale." (Cartea Pilde cap1, verset 8)

"Ascultă pe tatăl tău care te-a născut și nu disprețui pe mama ta când ea a ajuns bătrână." (Pilde 23,22)

"Fiul înţelept ascultă de învăţătura tatălui său, iar cel batjocoritor nici de mustrare." (Pilde 13,1)

"Feciorii săi vin şi o fericesc, iar soţul ei o laudă" (Pilde 31,28)

"Copii, ascultaţi pe părinţii voştri în Domnul că aceasta este cu dreptate."(Efeseni 6,1)

"Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, care este porunca cea dintâi cu făgăduinţa: Ca să-ţi fie ţie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământ" (Efeseni 6,2)

"Copiilor, ascultaţi pe părinţii voştri întru toate, căci aceasta este bine-plăcut Domnului." (Coloseni 3,20)

publicat de pr. Liviu Botezatu

11 comentarii:

  1. "Copiilor, ascultaţi pe părinţii voştri întru toate, căci aceasta este bine-plăcut Domnului." (Coloseni 3,20)
    Ascultarea de parinti nu trebuie sa ia insa forma unei dictaturi a parintilor, riscand o depersonalizare a copiilor, ci trebuie sa fie fireasca, ea fiind o manifestare a dragostei, a respectului si a recunostintei copiilor fata de parintii lor. Aceasta porunca nu se adreseaza atat celor mici, care nu inteleg poruncile si asculta de parinti indiferent de voia lor, cat celor mari, care pot refuza aceasta ascultare. fantul Apostol Pavel ne indeamna sa ne ascultam parintii "in Domnul", deci nu oricum, zicand: "Copii, ascultati pe parintii vostri in Domnul, ca aceasta este cu dreptate" (Efeseni 6, 1). Desi putem lega aceasta conditie si de porunca din Decalog, cred ca ea trimite mai mult la cuvintele Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli, amintite mai sus.

    Chiar si atunci cand parintii indeamna spre pacat, ascultarea fata de acestia nu trebuie sa ia forma unei respingeri, ci trebuie manifestata sub o alta forma: dragoste, recunostinta, grija, ajutor, respect etc. Nu le mai ascultam cuvintele, insa le ascultam nevoile. Se cuvine sa ne cinstim parintii, prin care Dumnezeu ne-a adus la viata, indiferent de patimile si de rautatile lor.

    Chiar si atunci cand parintii ne devin dusmani nu se cuvine a-i dispretui, a-i vorbi de rau sau a-i ura, caci Mantuitorul ne spune: "Iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine celor ce va urasc pe voi; binecuvantati pe cei ce va blesteama, rugati-va pentru cei ce va fac necazuri" (Luca 6, 27-28). upa ce se casatoresc, copiii dobandesc autonomia fireasca, insa nu si dreptul de a nu-si mai respecta parintii. Daca parintii sunt datori sa respecte libertatea noii familii, la randul lor, copiii sunt datori sa nu uite niciodata eforturile depuse de parintii lor. Cand sfaturile parintilor izvorasc din experienta, iar mustrarile sunt facute din iubire, acestea trebuie cel putin ascultate de copii.

    Mai ales la batranete au parintii nevoie de ajutorul copiilor, cand singuratatea si neputintele trupesti sunt greu de dus. "Asculta pe tatal tau care te-a nascut si nu dispretui pe mama ta cand ea a ajuns batrana" (Pilde 23, 22).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte bine Mălina, poţi preciza sursa unde ai găsit aceasta, e chiar recomandat

      Ștergere
    2. http://www.crestinortodox.ro/editoriale/ascultarea-parinti-135323.html .

      Ștergere
  2. http://www.crestinortodox.ro/editoriale/ascultarea-parinti-135323.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Porunca a V-a: “Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta…”
    Ce inseamna a cinsti pe parinti?

    A cinsti pe parinti inseamna:

    1) A-i iubi, adica a le dori si face tot binele cu putinta. Iubirea fata de parinti este si o porunca a firii; de aceea o si gasim la toate popoarele, chiar si la toate vietuitoarele, oricat de salbatice ar fi ele.

    2) A asculta de ei. “Copii, ascultati pe parintii vostri in Domnul, ca aceasta este cu dreptate” (Efes. 6, 1). “Fiule, pazeste povata tatalui tausi nu lepada indemnul maicii tale” (Pilde 6, 20).

    3) A nu-i supara cu ceva si a ne purta fata de ei cu toata cuviinta, vorbind despre ei si cu ei numai de bine. “Cel ce va grai de rau pe tatal sau sau pe mama sa sa fie dat mortii, ca a grait de rau pe tatal sau si pe mama sa si Sangele sau este asupra sa” (Lev. 20, 9).

    4) A-i ajuta la nevoie, mangaindu-i in necazuri si inseninandu-le batranetile. “Fiule, sprijineste pe tatal tau la batranete si nu-l mahni in viata lui” (Int. Sir. 3, 12).
    Pilda in privinta aceasta este insusi Mantuitorul Hristos, cand, rastignit pe Cruce, a incredintat pe sfanta Sa Maica ucenicului Sau prea iubit, Ioan, ca sa aiba grija de ea (Ioan 19, 26-27).

    5) A ne ruga lui Dumnezeu pentru ajutorarea lor, cand sunt in viata, iar dupa moarte, pentru odihna sufletelor lor, implinindu-le vointa cea din urma si pastrandu-le frumoasa amintire.

    De ce la porunca despre cinstirea parintilor Dumnezeu adauga, ca ceva deosebit, fagaduinta fericirii si a vietii indelungate?

    Dumnezeu adauga fagaduinta aceasta pentru a indemna si mai mult la implinirea poruncii, caci pe ea se intemeiaza buna randuiala in familie si in orice fel de viata obsteasca.

    Pe cine mai trebuie sa cinsteasca copiii asemenea parintilor lor?

    Copiii au datoria sa cinsteasca, asemenea parintilor lor, pe toti oamenii care intr-un fel oarecare poarta grija de binele si fericirea lor. Asa sunt: preotii, care se ingrijesc de mantuirea lor sufleteasca, invatatorii, care le lumineaza si imbogatesc mintea cu invataturi folositoare pentru viata, nasii de Botez etc.

    Dar parintii au datorii fata de copii?

    In cele zece porunci nu gasim o porunca deosebita cu privire la datoriile parintilor fata de copii. Dar nici nu-i nevoie, fiindca acestea sunt ceva foarte firesc. Daca si animalele isi fac datoria de a hrani si creste puii lor, cu atat mai mult trebuie sa faca aceasta omul, care este faptura cea mai aleasa a lui Dumnezeu, inzestrata cu judecata.

    Dupa cum dragostea copiilor fata de parinti este o porunca, la fel si dragostea parintilor fata de copii este tot o porunca a legii firesti. Din ea rasar simtamintele cele mai alese, pe care invatatura crestina cauta sa le indrepte spre slava lui Dumnezeu si fericirea credinciosilor Sai.
    Dupa invatatura Bisericii, copiii sunt un dar dumnezeiesc de mare pret; de aceea grija parintilor pentru ei inseamna o mare raspundere.

    Care sunt datoriile parintilor fata de copii?

    Aceste datorii sunt, pe scurt, urmatoarele:

    1) Sa-i iubeasca, sa se ingrijeasca de buna lor stare trupeasca, de hrana, imbracamintea si sanatatea lor, caci: “Daca cineva nu poarta grija de ai sai si mai ales de casnicii sai s-a lepadat de credinta si este mai rau decat un necredincios” (I Tim. 5, 8).

    2) Sa le dea un mijloc de a castiga in chip cinstit cele trebuincioase traiului.

    3) Sa le dea o crestere buna, pentru a-i face cetateni vrednici ai patriei pamantesti si ai patriei ceresti.
    Temelia bunei cresteri a copiilor o pun parintii prin sfaturile si pilda vietii lor, laudand, mustrand si la nevoie chiar si pedepsind, caci: “Care este fiul pe care tatal sau nu-l pedepseste?” (Evr. 12, 7). Indeosebi, credinciosii trebuie sa se ingrijeasca de buna crestere a copiilor si in cele religioase si morale, dupa cuvintele Sfantului Apostol Pavel: “Parintilor, nu intaratati la manie pe copiii vostri, ci cresteti-i intru invatatura si certa-rea Domnului” (Efes. 6, 4). Invatatura si pilda buna a parintilor se intiparesc adanc in inima copiilor si-i deprind la viata cinstita.
    -->sursa http://catehism.ortodoxiatinerilor.ro/?p=870

    RăspundețiȘtergere
  4. clasa a x-A B Mahalu Victor

    Responsabilitatea copiilor faţă de părinţi!

    Într-un cuvânt: CINSTIRE. Cinstirea are două componente:
    ASCULTAREA. La ascultare aş vrea să urmărim două aspecte:
    Motivaţiile ascultării de părinţi. De ce să asculţi de părinţi?

    - Ei sunt cei pe care Dumnezeu i-a ales pentru a-ţi da viaţă în lumea aceasta

    - Ei sunt autoritatea rânduită de Dumnezeu peste viaţa ta

    Ei sunt cei care au investit şi investesc enorm în tine.Investiţia financiară: în economia zilelor noastre părinţii investec într-un copil de la 0 la 22 ani, când termină facultatea aprox : 50. 000 Euro – 2 miliarde. Investiţia emoţioanlă şi educaţională. Cine simte cu durerea ta? Cine plânge pentru suferinţa ta? Cine posteşte pentru tine la examene? Cine se roagă neîncetat pentru tine? Părinţii, numai ei.
    Domnul porunceşte aceasta. Este prima poruncă din Decalog în ce priveşte relaţia cu aproapele. Este de asemenea prima poruncă însoţită de o promisiune. Şi porunca aceasta trebuie ascultată dacă vrei să fii binecuvântat. Este o adatorie a ta în faţa lui Dumnezeu.
    Dumnezeu răsplăteşte ascultarea de părinţi . Dumnezeu promite o viaţă calitativă înaltă ca răsplată pentru ascultarea de părinţi. Şi apoi, Dumnezeu promite o viaţă cantitativă ca răsplată pentru ascultarea de părinţi. Nu aceasta ne dorim toţi să fim fericiţi şi să trăim o viaţă lungă? Iată cum se poate: ascultând de părinţi.
    A II-a componentă a cinstirii părinţilor:

    2. AJUTORAREA, atunci când părinţi ajung în postura să aibă nevoie să fie ajutaţi şi în tot timpul.

    Toţi care mai aveţi părinţi în viaţă cinstiţii aşa cum cere Dumnezeu şi veţi avea numai de câştigat!

    sursa:http://iliebledea.wordpress.com/2012/02/13/familia-crestina-relatia-parinti-copii/

    RăspundețiȘtergere
  5. Mihalache ioana,clasa a x-a D
    Responsabilitatea copiilor faţă de părinţi

    Într-un cuvânt: CINSTIRE. Cinstirea are două componente:
    ASCULTAREA, Efeseni 6:1. La ascultare aş vrea să urmărim două aspecte:
    Motivaţiile ascultării de părinţi. De ce să asculţi de părinţi?

    - Ei sunt cei pe care Dumnezeu i-a ales pentru a-ţi da viaţă în lumea aceasta

    - Ei sunt autoritatea rânduită de Dumnezeu peste viaţa ta

    Ei sunt cei care au investit şi investesc enorm în tine.Investiţia financiară: în economia zilelor noastre părinţii investec într-un copil de la 0 la 22 ani, când termină facultatea aprox : 50. 000 Euro – 2 miliarde. Investiţia emoţioanlă şi educaţională. Cine simte cu durerea ta? Cine plânge pentru suferinţa ta? Cine posteşte pentru tine la examene? Cine se roagă neîncetat pentru tine? Părinţii, numai ei.
    Domnul porunceşte aceasta. Este prima poruncă din Decalog în ce priveşte relaţia cu aproapele. Este de asemenea prima poruncă însoţită de o promisiune. Şi porunca aceasta trebuie ascultată dacă vrei să fii binecuvântat. Este o adatorie a ta în faţa lui Dumnezeu.
    Dumnezeu răsplăteşte ascultarea de părinţi . Dumnezeu promite o viaţă calitativă înaltă ca răsplată pentru ascultarea de părinţi. Şi apoi, Dumnezeu promite o viaţă cantitativă ca răsplată pentru ascultarea de părinţi. Nu aceasta ne dorim toţi să fim fericiţi şi să trăim o viaţă lungă? Iată cum se poate: ascultând de părinţi.
    A II-a componentă a cinstirii părinţilor:

    2. AJUTORAREA, atunci când părinţi ajung în postura să aibă nevoie să fie ajutaţi şi în tot timpul. 1Timotei 5:4.

    Toţi care mai aveţi părinţi în viaţă cinstiţii aşa cum cere Dumnezeu şi veţi avea numai de câştigat!

    Însă, Cuvântul lui Dumnezeu ne arată şi:

    Responsabilitatea părinţilor faţă de copii, v4.

    Cuvântul lui Dumnezeu în acest text, arată responsabilitatea părinţilor

    PRINTR-O INTERDICŢIE CATEGORICĂ: Nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri! A întărâta înseamnă: a enerva, a provoca, a irita, a supăra.
    PRINTR-O INDICAŢIE CONCRETĂ: Creşteţii!
    O dezvoltare armonioasă în toate domeniile personalităţii. Ex. Domnului Isus, Luca 2:52

    O disciplină armonioasă. O îmbinare a două tipuri de disciplină: 1.Disciplina formativă – Învăţătură şi 2.Disciplina corectivă – mustrare.

    PRINTR-O IMPLICARE CEREASCĂ – DOMNUL
    V1 şi v4. Acultarea trebuie să fie în Domnul, dar şi învăţătura şi mustarea trebuie să fie a Domnului. Părinţii sunt aceia care au responsabilitatea primordială de a-L Implica pe Dumnezeu în creşterea copiilor.

    http://iliebledea.wordpress.com/2012/02/13/familia-crestina-relatia-parinti-copii/

    RăspundețiȘtergere
  6. "Ascultă pe tatăl tău care te-a născut și nu disprețui pe mama ta când ea a ajuns bătrână." (Pilde 23,22)
    Parintii raman parinti pana la moartea lor, precum si copiii raman copii pana la moartea parintilor lor, deci ascultarea acestora fata de parinti nu inceteaza odata cu casatoria sau plecarea lor de acasa, cum s-ar putea crede, ci odata cu adormirea in Domnul a parintilor.
    Daca ascultarea de parinti este clara pana in momentul casatoriei copiilor, dupa aceasta, ea poate fi gresit inteleasa, atat de parinti, cat si de copii. Nu de putine ori, in numele acestei ascultari, multe familii au de suferit. Astfel, unii parinti cer copiilor ascultare deplina chiar si dupa casatorie, iar unii copii ajung sa-i batjocoreasca pe acestia, in numele libertatii si al maturitatii.
    Dupa ce se casatoresc, copiii dobandesc autonomia fireasca, insa nu si dreptul de a nu-si mai respecta parintii. Daca parintii sunt datori sa respecte libertatea noii familii, la randul lor, copiii sunt datori sa nu uite niciodata eforturile depuse de parintii lor. Cand sfaturile parintilor izvorasc din experienta, iar mustrarile sunt facute din iubire, acestea trebuie cel putin ascultate de copii.
    Mai ales la batranete au parintii nevoie de ajutorul copiilor, cand singuratatea si neputintele trupesti sunt greu de dus. "Asculta pe tatal tau care te-a nascut si nu dispretui pe mama ta cand ea a ajuns batrana" (Pilde 23, 22). "Fiule, sprijina pe tatal tau la batranete si nu-l mahni in viata lui" (Sirah 3, 12)

    Cand copiii nu-si mai recunosc parintii ...

    Din pacate, batranetea parintilor se arata a fi momentul in care multi copii se arata prea ocupati de viata lor ca sa-si mai aduca aminte de meritele celor batrani. Daca un parinte poate sa creasca mai multi copii, cum pot oare mai multi copii sa nu ingrijeasca un parinte? Azilele sunt la indemana acelora care uita de parinti si de Dumnezeu. Cand batranetea si boala apasa greu pe umerii parintilor uitati de copii, unii dintre acestia ajung sa isi doreasca moartea. De aceea, eutanasia apare drept o solutie comoda, intr-o societate din ce in ce mai egoista si nerecunoscatoare.
    Revolta copiilor impotriva parintilor lor nu este sanatoasa nici macar in cazurile in care parintii ajung robi anumitor patimi de necinste, dupa cum vom vedea mai departe. In familia crestina, conflictul dintre generatii nu are ce cauta, acesta fiind motivat, de cele mai multe ori, de mandrie si de egoism.
    Neascultarea de parinti este un pacat, caci ruptura dintre copii si parinti, precum si dintre tineri si batrani, este o urmare a imputinarii credintei si a racirii dragostei, dupa cum citim: "In zilele din urma vor veni vremuri grele; ca vor fi oameni iubitori de sine, iubitori de arginti, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultumitori, lipsiti de dragoste (...) iubitori de desfatari mai mult decat iubitori de Dumnezeu, avand infatisarea adevaratei credinte, dar tagaduind puterea ei. Departeaza-te si de acestia" (II Timotei 3, 1-5). Sfantul Apostol Pavel ne indeamna sa ne indepartam de cei care nu-si asculta parintii, caci unii ca acestia nu au frica de Dumnezeu.

    Sursa: http://www.crestinortodox.ro/editoriale/ascultarea-parinti-135323.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Raducan Ionut Clasa a x-a D

    Responsabilitatea copiilor faţă de părinţi, v1-3

    Într-un cuvânt: CINSTIRE. Cinstirea are două componente:
    ASCULTAREA, Efeseni 6:1. La ascultare aş vrea să urmărim două aspecte:
    Motivaţiile ascultării de părinţi. De ce să asculţi de părinţi?

    - Ei sunt cei pe care Dumnezeu i-a ales pentru a-ţi da viaţă în lumea aceasta

    - Ei sunt autoritatea rânduită de Dumnezeu peste viaţa ta

    Ei sunt cei care au investit şi investesc enorm în tine.Investiţia financiară: în economia zilelor noastre părinţii investec într-un copil de la 0 la 22 ani, când termină facultatea aprox : 50. 000 Euro – 2 miliarde. Investiţia emoţioanlă şi educaţională. Cine simte cu durerea ta? Cine plânge pentru suferinţa ta? Cine posteşte pentru tine la examene? Cine se roagă neîncetat pentru tine? Părinţii, numai ei.
    Domnul porunceşte aceasta. Este prima poruncă din Decalog în ce priveşte relaţia cu aproapele. Este de asemenea prima poruncă însoţită de o promisiune. Şi porunca aceasta trebuie ascultată dacă vrei să fii binecuvântat. Este o adatorie a ta în faţa lui Dumnezeu.
    Dumnezeu răsplăteşte ascultarea de părinţi . Dumnezeu promite o viaţă calitativă înaltă ca răsplată pentru ascultarea de părinţi. Şi apoi, Dumnezeu promite o viaţă cantitativă ca răsplată pentru ascultarea de părinţi. Nu aceasta ne dorim toţi să fim fericiţi şi să trăim o viaţă lungă? Iată cum se poate: ascultând de părinţi.
    A II-a componentă a cinstirii părinţilor:

    2. AJUTORAREA, atunci când părinţi ajung în postura să aibă nevoie să fie ajutaţi şi în tot timpul. 1Timotei 5:4.

    Toţi care mai aveţi părinţi în viaţă cinstiţii aşa cum cere Dumnezeu şi veţi avea numai de câştigat!

    Însă, Cuvântul lui Dumnezeu ne arată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bine Ionuţ! Fără nici o grijă poţi preciza sursa de unde te-ei inspirat. Aşa cum îi spuneam Mălinei Alexandru, e chiar recomandat să precizezi sursa de inspiraţie carte, sau internet.

      Ștergere
  8. Raducan Ionut Clasa x-a D

    Dacă ai părinţi în viaţă, Domnul îţi cere să faci ceva în relaţie cu ei:
    Ascultă-i!
    Apreciază-i! Mulţumeşte-i Domnului pentru ei şi lor pentru că te-au crescut!
    Ajută-i cu tot ce poţi atâta timp cât mai poţi, cât îi mai ai în viaţă!
    Ia-l pe Domnul Isus ca model şi în relaţia cu părinţii tăi, Luca 2:51.
    Dacă eşti părinte şi Dumnezeu ţi-a dat copiii, Domnul îţi cere :
    - Să nu te mânii pe ei şi să îi întărâţi!

    - Să îi creşti prin învăţătură şi mustrare!

    - Să îl laşi pe Domnul să te conducă în educarea copiilor tăi!

    - Ia-l pe Dumnezeu ca model în felul în care poartă de grijă copiiilor săi, Matei 5:48; 7:9-11.

    - Binecuvântarea Domnului să fie peste toţi în această relaţie frumoasă de familie instituită de Dumnezeu! Amin.

    RăspundețiȘtergere